maanantai 16. kesäkuuta 2014

Pitsimekon tarina

Tämä ihana, valkoinen puuvillamekko on 100%:sti kotimainen tuotos. 
Bunukka design on Anja-Kaisa Rehbinderin 60-luvulla lanseeraama lastenvaatemerkki. Vaatteita myytiin aluksi Helsinkiin vuonna 1968 perustetussa lastenvaatemyymälässä nimeltään Bunukka. Nyt jo edesmennyt "Kaisu" Rehbinder tuli myöhemmin tunnetuksi helsinkiläisen Galleria Brondan perustajana, jota hän pyöritti menestyksekkäästi aina 2010-luvulle saakka.


Mekon solmittavat olkaimet ja pitsikuviointi ovat ihanan retroa. Juuri tällaisia tätieni "perintö"mekkoja minullakin oli käytössä pikkutyttönä 80- ja 90-luvulla. Tätä ilmavaa mekkoa hypistellessä on kiehtovaa miettiä sen historiaa kymmeniä vuosia taaksepäin. Meidän mekkomme on todennäköisesti valmistettu 70-luvulla. Ompelikohan Kaisu tämän itse, vai oliko hänellä kenties ompelija? Onneksemme mekosta löytyy näin hieno lappu, joka kertoo paljon sen alkuperästä.


"Made in Finland" saa aina aikaan ihanan tunteen, joka on sekoitus luottamusta, ylpeyttä ja iloa. Miettikää, että tämä mekko on edelleen täysin moitteettomassa kunnossa, neljänkymmenen vuoden jälkeenkin. Ei enää mikään yksinkertainen asia tässä kertakäyttövaatteiden kulttuurissa.
Kun silmät seurailevat haparoimatonta ompelujälkeä laadukkaalla kankaalla, alkaa viimeistään ymmärtää, että nyt ei taida olla kyse ketjutuotannosta, jossa yksi ompelija saumuroi yhden sauman ja toinen seuraavan. Tämän tekemisessä on nähty vaivaa.
Ja uskon, että mekko on edelleen upeassa käyttökunnossa seuraavan kahdenkymmenen vuoden päästä. Mikä aarre!


5 kommenttia:

  1. Oi, mikä ihanuus! Ja ihana kun löytyy käyttöön vielä tuollaisia aarteita, kyllä oli laatu aikoinaan ihan erilaista kuin nykyään!

    VastaaPoista
  2. Sanoppa muuta! Tuntuu tosiaan, että pitelisi kädessä pientä aarretta. :)

    VastaaPoista
  3. Bunukan vaatteet ovat todella laadukkaita, meidän perheessä käytössä mieheni ja hänen sisarensa talvihaalari 1970-luvulta, joka tällä hetkellä lämmittänyt jo kahtaa omaakin lastamme. Pakattu eteenpäin annettavaksi sitten joskus lastenlapsille. Polvisuojuksetkin edelleen ehjät.

    VastaaPoista